čtvrtek 1. dubna 2010

Americtina

Po cele Americe se mluvi jinak, pro kazdy kout je typicke neco jineho. Znalejsi vetisnou poznaji, z ktere casti Ameriky lidi jsou, asi jako u nas pozname Prazaka po prvnich par slovech. Ja teda nedokazu rozlisit skoro nic, krome americkeho od britskeho prizvuku. :-D
Pouzivaji tady hodne idiomu - slovni spojeni ktere samostatne znamenaji neco jineho nez dohromady, no a samozrejme slang. Jedno z nejpouzivanejsich slovicek co slysivam ve skole je LIKE. Spoluzaci ho pouzijou treba aj 10x za vetu! Ja uz sem to teda taky trochu pochytila, ale nerikam to za kazdym druhym slovem (teda doufam)

  •  Vetsinou to pouzivaji ve smyslu "vlastne", "proste", a "jakoze", klidne tim i vetu zacnou, napr.: "Like I think like it was like not bad, but like I would never do that." (Myslim ze to nebylo spatne, ale ja bych to nikdy neudelala)

  •  Dalsi vyznam je "jako": "She looks like you" (Vypada jako ty)

  • Potom je "libit se" nebo "mit rad" a to jsem si myslela ze je jedniny vyznam tohoto slova :"I like that picture" (Libi se mi ten obrazek).


Americani neuveritelne moc SMSkujou. Vsichni ze skoly maji do vsech stran rozkladajici-se mobily, dotykove displaye, a vubec, nejvic tady leti iPhone. Ve skole se mobil nesmi ani vytahnout nebo by byl zabaveny, ale jak se po skole k nemu dostanou, nepusti ho z ruky. Pisou strasne rychle a ve zkratkach, takze ze zacatku sem to trochu lustila... treba veta Hey wat r u doing 2night? je napsana hned a vseci vi jak to precist... Nekdy sem si to musela precist nahlas aby mi nejake slovicka docvakly :-D

Treninky softballu jsou zatim dobre, a uz aj docela neco chytim tou levou rukou.... Protoze sem pravacka, tak pravou hazim, a chyta se do rukavice na te druhe ruce, takze pro me leve! Ze zacatku to byl docela problem..... :-D Dneska jsou to presne dva tydny co mam monokl a uz je skoro pryc. Vsichni se me na to porad ptaji, co se mi stalo, jak se to stalo, jestli to boli, a uz to vypada lip :-)
V tymu je nas 14, a v poli je potreba 9 lidi, takze se stridame, a nekdy ty zbyle holky behaji jakoze za druhy tym - po metach, a vsichni se navzajem hodne podporuji a je to hrozne povzbudive. A taky nikdo nikomu nenadava ze jim to pokazil (to bych o tom musela neco vedet =D), takze sem zatim rada ze jsem se na to dala a bavi me to :-)

Mejte se!!

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

:-* konečně nějaké nové info..you´re my little hero :)...
as orange as orange :)
M. :)

Anonymní řekl(a)...

Pěkný a poučný článek=)) O.